czwartek, 23 marzec 2017 16:10

Oświadczenie prezesa Europejskiego Centrum Analiz Geopolitycznych w związku z ostatnimi manipulacjami medialnymi

Oceń ten artykuł
(10 głosów)

W odpowiedzi na medialną dezinformację ws. finansów Europejskiego Centrum Analiz Geopolitycznych, oświadczam, że żadne pochodzenie funduszy stowarzyszenia nie zostało uznane za nielegalne bądź nieprawidłowe w rozumieniu jakiegokolwiek prawa.

Środki, którymi dysponuje stowarzyszenie, ich źródła oraz sposób wydatkowania, były badane przez uprawnione instytucje państwowe, które nie stwierdziły występowania nieprawidłowości. Stowarzyszenie nie praktykuje także komentowania swojej polityki finansowej na wniosek podmiotów prywatnych.

W związku z tym, używanie pojęcia „pranie brudnych pieniędzy” wobec ECAG jest przestępstwem określonym w artykule 212 § 1 kodeksu karnego i tak też będzie przez nas traktowane, a wobec odpowiedzialnych osób i podmiotów mogą zostać wyciągnięte konsekwencje w postaci pozwów zarówno na stopie karnej, jak i cywilnej.

dr Marcin Domagała
Prezes stowarzyszenia